LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Bo občina prodala Jamo?

Izstopili bodo iz lastništva Postojnske jame
Ključne besede: Postojnska jama, Proteus, Vivarij, človeška ribica, Predjamski grad, Postojna, občina, računsko sodišče, prodaja, delež, lastništvo, lastnik, zurizem, turisrti, ZDA, Azija, Japonska, Koreja, Kitajska, Sovjetska zveza, Rusija, rekord
Postojnska občina prodaja svoj delež, ki ga ima v Postojnski jami. Ta znaša 25,1 odstotka in je ocenjen na približno 3,2 milijona evrov. Iz lastništva bo izstopila ne povsem po svoji volji – krivo je negativno mnenje računskega sodišča, ki občini očita nakup kontrolnega deleža mimo določb predpisov in ustanovitev gospodarske družbe Postojna turizem brez soglasja občinskega sveta. Računsko sodišče je obenem ugotovilo, da je občina družbi denar nakazala brez javnega razpisa in v neskladju z občinskim odlokom nanjo prenesla lastništvo zemljišč ter izdala soglasje k zadložitvi družbe, ne da bi slednja izkazala, da ima neproračunska sredstva za odplačevanje dolga. Zadnjo besedo o tem, ali bo prišlo do prodaje, pa bodo imeli postojnski občinski svetniki. Postojnska jama je sicer prava turistična atrakcija, usmeritev promocije in prodaje na odprti trg se je obrestovala. K nam tako prihaja čedalje več turistov iz prekomorskih trgov: iz Azije, ZDA, Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze. Prejšnji teden je v jamo tako vstopil polmilijonti obiskovalec, rekordno število gostov – kar 70.000 – pa si je letos ogledalo Proteusovo jamo Vivarij. Slabo pa ne kaže niti Predjamskemu gradu, še eni od znamenitosti, ki jih upravlja Postojnska jama – tudi tu je »padel« rekord, zabeležili so namreč najvišji obisk do sedaj.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)