LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

V boj proti terminalom

Pravniki: treba je pred Evropsko sodišče
Ključne besede: plinski terminali, terminal, plinski, plin, Trst, pristanišče, luka, uplinjevalnik, Peter Močnik, odvetnik, Evropsko sodišče, sodišče, Luksemburg, Marko Pavliha, Corrado Passera, Corrado Clini, minister, Nemčija, Tržaški zaliv
Plinski terminali, katerih gradnjo načrtujejo v Tržaškem zalivu, imajo vse več nasprotnikov tudi na italijanski strani. Nasprotujejo jim tudi druge države, na katere bi imeli takšen ali drugačen vpliv. Slovenski politiki pa so vsaj tokrat pokazali enotnost in napovedali, da bodo v boj proti terminalom šli z vsemi pravnimi sredstvi. Na seji Odbora za zunanjo politiko so soglasno napovedali, da bodo za to uporabili vsa razpoložljiva (pravna) sredstva. Pravnik Marko Pavliha meni, da je to »končno dobro znamenje s strani slovesnke politike, ki je zadnje čase držala fige v žepu. Mislim, da je zdaj zadnji korak ta, da sprožimo postopek pred Evropsko komisijo.« Šele po tem postopku bo Slovenija namreč imela podlago za tožbo proti Italiji pred Evropskih sodiščem v Luksemburgu. S takim korakom se strinja tudi odvetnik Peter Močnik, ki v Trstu v zvezi s tem brani slovenski interes: »Če se bomo pogovarjali samo neformalno, ne bomo dosegli ničesar. Naveličan sem ponavljanja, da moramo zagroziti z mednarodno tožbo Evropi. Tudi Nemčija je nervozna, nekaj zaveznikov že imamo.« Vse glasnejši so namreč italijanski kritiki, ki mahajo z dokazi in študijami o tem, kako bi obstoj treminalov upočasnil vse pogostejši promet na tržaškem naftnem terminalu, česar pa se ena največjih tamkajšnjih odjemalk nafte Nemčija gotovo ne veseli. Januarja bo italijanski Pristaniški odbor zato na pristojno ministrstvo poslal dokumente, ki dokazujejo nezdružljivost plinskega terminala s tržaškim pristanščem. Okoljski minister Corrado Clini je že dejal, da bi bilo zato morda treba ponovno preučiti smotrnost gradnje terminalov, a minister za gospodarski ravoj Corrado Passera zaenkrat od projekta še ne odstopa.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)