LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Konec 'turistične štale'

S certificiranimi programi do novih jahačev v Lipici
Ključne besede: Lipica, Turizem, kobilarna, Bizjak, Boštjan, Janez, Rus, jahanje, konj, konjeništvo, šola, certificiran, program, izobrazba, srednja šola, javno, tržno, dolg
V lipiški Kobilarni se obetajo korenite spremembe. Že preživele koncepte sedanje "turistične štale" bi zamenjali z novimi in ambicioznimi rešitvami, ki bi njihovo ponudbo dvignile na višjo raven. V. d. direktorja kobilarne Boštjan Bizjak in strokovni vodja kobilarne Janez Rus sta ta teden predstavila osnutke novega koncepta, s katerim želijo nadomestiti sedanjega, že preživelega. Po Besedah Bizjaka so postali "turistična štala", kamor ljudje prihajajo gledat konje in spat, trendi pa se povsod spreminjajo v smeri celovitejše ponudbe. Gostov iz Lipice seveda na bodo podili, a jim bodo poleg ogledov kobilarne in neformalnega učenja jahanja ponudili tudi certificirane programe na področju konjeništva, s katerimi bi pridobili potencialne nove jahače, ki bi se pri njih zaposlili v prihodnosti. V devetih letih se bo večina njihovih sedanjih jahačev namreč upokojila, ker bodo dvignili raven izobrazbe, pa bodo novi jahači lahko imeli tudi boljše plače. Tovrstno izobraževanje želijo vključiti v eno od srednjih šol, razmišljajo pa tudi o visokošolskih in univerzitetnih programih. Tržno in javno naj bo ločeno, a naj sobiva Spregovorili so tudi o privatizaciji javne kobilarne, kar pa po besedah Rusa ne bi bila dobra ideja, saj so, kot pravi, vse državne kobilarne, ki so jih privatizirali, propadle. Rus meni, da je treba natančno ločiti javno od tržne dejavnosti. Tudi dolg Lipice Turizma do kobilarne naj bi bil manjši, kot je na papirju, saj se po besedah Bizjaka denar ni pretakal samo iz javnega k tržnemu, temveč tudi obratno (npr. Lipica Turizem plačuje za ogrevanje prostorov, kjer je uprava zavoda).


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)