Radio1_v_zivo


Bob Dylan dan na Radiu 1!
Radio 1 LIVE | 14. 6. 2015 5:11
Podarili smo karte za koncert

Bobby Allen Zimmerman oziroma kasneje Bob Dylan, ki prihaja 25. junija v ljubljanske Stožice, se je rodil 24. maja v Minnesoti. Že zgodaj se je začel ukvarjati z glasbo. Preden je med obiskovanjem univerze v rojstnem kraju začel nastopati pod sedaj znanim imenom je oblikoval tudi skupine, med njimi The Golden Chords, kjer je deloval pod psevdonimom Elston Gunn.

Leta 1960 je pustil študij in se preselil v New York, kjer je redno obiskoval svojega idola Woodyja Gutherieja, ki je bolehal za redko boleznijo. Postal je tudi reden gost v folk klubih in kavarnah, kjer je spoznal mnogo glasbenikov in z bliskovito hitrostjo začel pisati pesmi. Njegov prvi album »Bob Dylan« je vseboval le dve originalni pesmi, a je že orisal njegov značilen način petja.

V zgodovino se je zapisal z izdajo albuma »The Freewheelin' Bob Dylan«, ki je vseboval uspešnici »Blowin' in the Wind« in »A Hard Rain's A-Gonna Fall«. Z albumom »The Times They Are A-Changin'« je postal znan kot glasbenik protestnega gibanja v šestdesetih, kar se je še stopnjevalo, ko se je zapletel z Joan Baez. Čeprav zveza ni bila dolga, je imela velik vpliv na njuno glasbo. Album »Another Side of Bob Dylan« je v nasprotju s prvim bil bolj oseben in dosti manj politično nabit. 

Po škandalu albuma »Bringing It All Back Home« sta sledila še »Highway 61 Revisited« (s pesmijo »Like a Rolling Stone«) in »Blonde on Blonde«, ki sta se od prejšnjih precej razlikovala. Z njegovim edinstvenim glasom in nepozabnimi besedili je združil svet glasbe in umetnost besede, kot ju ni še nihče prej. Leta 1973 se je pojavil tudi v filmu Sama Peckinpaha »Pat Garrett and Billy the Kid«, za katerega je napisal vrsto pesmi, med njimi uspešnico »Knockin' on Heaven's Door«.

 

 

Z albumi »Planet Waves«, »Blood on the Tracks« in »Desire« je doživel izjemen uspeh. S pesmijo »Sara« je skušal popraviti odnose z bivšo ženo Saro Lowndes, Playboy zajčico, pesem »Hurricane« pa je napisal skupaj s prejšnjim zapornikom in bokserjem Rubinom »Hurricane« Carterjem. »Slow Train Coming« je bila komercialna uspešnica, ki mu je prinesla prvo ameriško nagrado »Grammy«. 

Pomembnejši albumi, ki jih je ustvaril med turnejo v osemdesetih so »Infidels«, »Biograph«, »Knocked Out Loaded« in »Oh Mercy«. Med drugimi je v tem času sodeloval tudi s »Tomom Pettyjem and The Heartbreakers« in skupino »The Grateful Dead«. Bruce Springsten je leta 1989 izjavil, da je »Bob osvobodil dušo tako kot je Elvis osvobodil telo«. Izumil je nov zvok popa, presegel meje popularne glasbe in spremenil obraz rock in roll-a za večno. Postal je prvi roker, ki je dobil najvišjo nagrado za umetniško ustvarjanje »Kennedy Center Honors«. Na kasnejši turneji, na kateri je sodeloval tudi Paulom Simonom in nastopal za papeža Johna Paula II, je posnel pesem »Things Have Changed« za film »Wonder Boys«, ki mu je prinesla nagradi Golden Globe in An Academy Award for Best Original Song. 

Zatem je za nekaj časa pustil glasbo na strani in se odločil, da bo svojo zgodbo povedal še skozi knjige. Izdal je »Chronicles: Volume One«, sledila sta še dva dela, nato pa še dokumentarec »No Direction Home: Bob Dylan«. Njegovi najnovejši albumi se glasijo »Modern Times«, »Together Through Life«, »The Witmark Demos«, »Bob Dylan: The Original Mono Recordings«, »Bob Dylan in Concert – Brandeis University 1963« in »Tempest«.