LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Cesto mimo brniškega letališča bodo prestavili

Podpis pogodbe za izvedbo gradbenih del v okviru prve faze prestavitve državne ceste mimo Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana
Ključne besede: cesta, Direkcija za infrastrukturo, Brnik, Aerodrom Ljubljana, Cerklje
Z namenom, da se omogoči nadaljnji razvoj in širitev Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, so Direkcija RS za infrastrukturo, Aerodrom Ljubljana in Občina Cerklje na Gorenjskem izpeljali vse potrebne postopke in pripravili vso potrebno projektno, investicijsko ter drugo dokumentacijo za prestavitev glavne ceste Kranj - Sp. Brnik mimo območja letališča. Z izbranim izvajalcem del za prvo etapo prestavitve ceste, podjetjem SGP Pomgrad, so namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga, poslovodni direktor družbe Aerodrom Ljubljana Zmago Skobir in župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj podpisali pogodbo v vrednosti 2.591.520 evrov. Celotna investicija je bila sicer ocenjena na 8,08 milijona evrov, od tega naj bi Direkcija RS za infrastrukturo krila stroške v višini ca 62 odstotkov, Aerodrom Ljubljana v višini 34,4 odstotka in Občina Cerklje na Gorenjskem pa 3,5 odstotka. S prestavitvijo ceste v dolžini 2350 metrov bo omogočen razvoj letališča. V okviru projekta je predvidena prestavitev glavne ceste s križišči in deviacijo lokalne ceste za Cerklje. Vzdolž glavne ceste bo vodena tudi kolesarska pot, ločena od vozišča. Po besedah direktorja Aerodroma Ljubljana Zmaga Skobirja je izboljšanje povezljivosti in dostopnosti do letališča ter izboljšanje prometne varnosti za Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana izjemnega pomena. Poleg tega je prestavitev regionalne ceste ob letališču osnovni pogoj za razvoj poslovno-logistične cone na 35 hektarjih zemljišč na severni strani, ki so v lasti družbe Aerodrom Ljubljana, omogoča pa tudi aktiviranje zemljišč ob letališču, ki jih urbanistični prostorski akti namenjajo pozidavi. S prestavitvijo se ustvarjajo novi pogoji za nadaljnji razvoj infrastrukture znotraj letališča ter za komercialne programe znotraj t.i. Aeropolisa (letališkega mesta). V njem je predviden hotelsko-kongresni center, poslovni park, nakupovalno središče in logistični objekti.    


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)