LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Nov bivak v osrčju Julijskih Alp

Člani Alpinističnega odseka Jesenice s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev postavili sodobno visokogorsko zatočišče
Ključne besede: bivak, Julijske alpe, AO Jesenice, TNP, Triglav
Člani Alpinističnega odseka Jesenice s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev postavili sodobno visokogorsko zatočišče v TNP. Bivak II na Jezerih je od zadnjega septembrskega dne odprt in nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnjenje mobilnih telefonov. Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem častitljivih 80 let. Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na voljo za ogled. Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana. Maja Perko, načelnica AO Jesenice: "Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil." Z bivakom upravlja Alpinistični odsek Jesenice, kjer so tudi aktualne informacije o odprtosti in stanju (vseh) njihovih bivakov. ARHITEKTURADarko Bernik - na osnovi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini. STATIKA IN KONSTRUKCIJARok Feldin in Darko Bernik INŽENIRING IN SVETOVANJEDarko Bernik, Mirko Klinar, Anže Čokl, Maja Perko, Raf Kolbl, Rajko Tušek KRITINA IN FASADAImpol ZASTEKLITEVReflex GLAVNI IZVAJALCIDarko Bernik, Mirko Klinar - izvajalca »kovinskega« delaMaja Perko in Raf Kolbl – izvajalca »lesenega« delaRajko Tušek – pomagal pri kovinskem in lesenem deluSodelovali so tudi Aleksandra Božnar, Metod Smolej, Majda Reberšak, Božo Družijanič, Marko Štojs HELIKOPTERSKI PREVOZ IN PILOTI:Posadka helikopterja Slovenske vojske FOTOGRAFIJE IN VIDEOAnže Čokl Bivak so s pomočjo donatorjev KOVImpolSij AcroniDruštvo gorske reševalne službe JeseniceReflexElektro GorenjskaEnosPIN+WURTHMerkur trgovinaTavči TatooTapro GrosistPrevozi Zorko in Anžeta Čokla izdelali ter prepeljali s pomočjo pilotov Slovenske vojske člani Alpinističnega odseka Jesenice.  


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)