LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

V Ljubljani spet odprte Gosposvetska, Dalmatinova in Slovenska cesta

Dela na območju Gosposvetske in Slovenske ceste ter Dalmatinove in Trdinove ulice so končana in v četrtek, 30. avgusta zvečer je po omenjenih cestah znova stekel promet.
Ključne besede: prenova, ceste, Gosposvetska, Dalmatinova, SLovenska, MOL
Gosposvetska cesta je pomembna mestna vpadnica. Njena prenova je del obsežnega projekta preureditve mestnega središča in sledi trajnostni politiki mobilnosti, je izpostavil podžupan prof. Janez Koželj, in dodal, da smo že leta 2014 prejemali pobude za ureditev tega območja in omejitev motornega prometa, ki bi okoliškim stanovalcem olajšal bivanje, trgovcem pa omogočil večjo vidnost v prijaznejšem okolju.  Cesto so celovito prenovili, vključno z zamenjavo vodovoda, kanalizacije, plinovoda, vročevoda in javne razsvetljave. Podoba Gosposvetske ceste sledi videzu Slovenske ceste, več prostora je namenjenega pešcem in kolesarjem. Ob njej in ob Dalmatinovi ulici so zasadili drevored, ki ga sestavlja 80 dreves. Na Gosposvetski so zasadili drevesa tipa črni gaber (Ostrya carpinifolia) - izbrali so jih zaradi transparentnosti krošnje, ki z barvanjem listja skozi letne čase vnaša v ulico svojevrstno dinamiko - na Dalmatinovi ulici pa drevesa tipa mokovec (Sorbus Aria). Na vseh pomembnih točkah (križiščih, prehodih, avtobusnih postajališčih) so uredili taktilne oznake za slepe, ob cesti pa bomo namestili tudi 80 stojal za kolesa. Mimoidoči si lahko odpočijejo tudi na novi klopi tipa »Ljubljana« ter občudujejo monolitno bronasto spominsko obeležje Martinu Lutru pred evangeličansko cerkvijo. Prenova Dalmatinove ulice Na Dalmatinovi ulici so zožili vozni pas in tako na severni strani pridobili dodaten prostor za kolesarsko steze proti zahodu, kar pomeni, da bodo kolesarji zdaj lahko vozili v obe smeri. Spremenjen prometni režim Po prenovi na Gosposvetski cesti velja spremenjen prometni režim. Na križišču s Slovensko cesto bodo vozniki lahko peljali le naravnost na Dalmatinovo ulico (zavijanje levo na Slovensko cesto ne bo več mogoče).Na odseku med križiščem s Celovško cesto in Zupančičevo ulico so ukinili en vozni pas v smeri proti središču mesta, v nasprotni smeri pa ni več ločenega desnega zavijalnega pasu na Tivolsko cesto. S tem so dobili dodatne površine za pešce in kolesarje. Na Dalmatinovi ulici prometni režim ostaja enak. Vrednost celotne investicije je znašala 5 milijonov evrov.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)