LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Na Ljubljanskem gradu novi razstavi

Na ogled sta osrednja tematska razstava v letu 2019 Mogočni varuhi preteklosti – Gradovi na Slovenskem in nova stalna postavitev Grajsko orožje
Ključne besede: Ljubljanski grad, razstava, grajsko orožje
Vodilo programov Ljubljanskega gradu v letu 2019 je kulturna dediščina v povezavi z gradovi. Tako bosta od prihodnjega četrtka, 18. aprila, na ogled osrednja tematska razstava tega leta Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem v grajskih Kazemateh z raznolikim spremljevalnim programom ter nova stalna postavitev Grajsko orožje v Erazmovem stolpu. MOGOČNI VARUHI PRETEKLOSTI, tematska razstava Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. S svojo pomembnostjo in veljavo ter z mogočnostjo in trdnostjo nas ponosno opozarjajo na preteklo vlogo varuhov dežel, mest in meja, pa tudi svojih praviloma plemenitih stanovalcev. Osrednja tematska razstava Ljubljanskega gradu v letu 2019 z bogatim slikovnim gradivom, številnimi maketami in muzejskimi predmeti predstavlja bogato dediščino, ki so nam jo skozi stoletja ohranili slovenski gradovi. V sklopu razstave bo poleg ostalih posebej izpostavljenih pet slovenskih gradov (Ljubljanski grad, Stari grad Celje, Grad Jama v Predjami, Grad Otočec in Grad Bogenšperk) in osebne zgodbe petih osebnosti (Friderik III. Habsburški, Veronika Deseniška, Erazem Jamski, Ivan Lenković in Janez Vajkard Valvasor), ki so povezane z njimi in ki so zaznamovale našo preteklost. V razstavo so vključeni tudi interaktivni elementi za mlajše obiskovalce, ki jih bo od zanimivosti do zanimivosti vodil grajski kronist – podgana Friderik. Razstava je posvečena spominu na dr. Ivana Stoparja, umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in kastelologa, ki je s svojim večdesetletnim izvirnim in strastnim delom slovensko grajsko dediščino znova približal ljudem.Soavtor razstave, ki je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu, je kastelolog dr. Igor Sapač. GRAJSKO OROŽJE, stalna postavitev Ljubljanski grad dobiva svojo šesto stalno razstavno postavitev v Erazmovem stolpu, v prostoru nekdanjega Info centra. Srednjeveški grad, zgrajen na strateško izpostavljeni vzpetini nad Ljubljano, je dolga stoletja varoval mesto in pokrajino pod seboj. Za njegovim obzidjem je domovala tudi velika orožarna, v kateri so hranili najrazličnejšo bojno opremo, topove, strelivo in drugo orožje ter potrebščine za obrambo dežele. Od te vojaške opreme so se do danes ohranili le skromni ostanki. Kakšno je bilo videti orožje, ki so ga v slovenskem prostoru uporabljali ob koncu srednjega veka, bodo obiskovalci od 18. aprila naprej spoznavali na novi stalni postavitvi. Na razstavi bo na ogled štirinajst verodostojno rekonstruiranih primerkov orožja, ki se deli na hladno orožje, orožje na tetivo in ognjeno orožje. Osrednji eksponat razstave pa bo kompleten ploščni oklep.Tudi ta razstava je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu ob strokovnem sodelovanju dr. Tomaža Lazarja. Razstavi je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem, za grafično oblikovanje je poskrbela Dolores Gerbec – vsi so iz zavoda TRANS.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)