Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenski policist storil samomor. Sodelavcem POVEDAL RAZLOG, a nihče ni slutil, da je v tako hudi stiski
Slovenija | 29. 10. 2020 11:58
Izgorelost med policisti je v zadnjem času vedno večja
Ključne besede:     policija    življenje    samomor    preobremenjenost    kadrovska    podhranjenost    tragedija    služba
Ko ne vidiš več izhoda ...

V Sloveniji se je v teh dneh zgodila še ena tragedija – eden izmed policistov se je znašel v tako hudi stiski, da si je vzel življenje. Težave policista naj ne bi bile povezane z njegovim osebnim življenjem, temveč z delovnim okoljem – njegovi nadrejeni naj ne bi zaznali in razumeli prevelikega delovnega bremena, ki je človeka spravil na rob.

Svojim policijskim kolegom je pokojni sicer povedal, da je izgorel in da ne zmore več, zato je odšel na bolniško. Nihče pa ni pomislil, da se bo zgodilo najhujše. V službo se ni več vrnil.

Izgorelost med policisti je v zadnjem času vedno večja, kar je posledica kadrovske podhranjenosti v policiji, ki traja že nekaj let in na kar opozarjajo tudi v Policijskem sindikatu Slovenije.


''V kar nekaj policijskih enotah je kadrovska zasedenost zgolj med 50 in 60 odstotkov, kar ob nespremenjenem pričakovanju delovnih rezultatov ljudi dejansko sili v izgorelost, posledično pa v absentizem in na žalost vseh nas v nekaterih primerih celo v smrt. Upamo si trditi, da v tem trenutku, glede na veljavno sistemizacijo, manjka okoli 2.000 policistov.'' 
je za spletno stran 24ur.com povedal Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije. 

Najbolj obremenjena je operative, kjer je pomanjkanje kadra največje. Tudi policist, ki si je zaradi preobremenjenosti vzel življenje, je deloval v eni od najbolj obremenjenih enot.  

Kot je za 24ur.com še povedal Cvetko: ''Na preobremenjenost in posledične čustvene stiske, po poročanju naših članov, najbolj vpliva neprimeren odnos nekaterih nadrejenih, ki policiste prevečkrat jemljejo zgolj kot delovno orodje – številke, pri čemer zaradi pomanjkanja čustvene inteligence povsem zanemarijo, da smo tudi policisti ljudje, ki imamo družine, prijatelje, hobije, predvsem pa tudi svoj prosti čas in čas namenjen počitku''.

Pazimo vsaj drug na drugega, da ne bo še več podobnih tragedij!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del