LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Gostinci ne vedo, če bi ob takih pogojih sploh odpirali terase: Številka 3 in 6 marsikomu ni všeč

Lastniki gostiln z majhnimi terasami se bojijo, da se jim odpiranje ne splača
Ključne besede: ponedeljek, gostilna, odpiranje, pogoji, terasa, strogo, posavska, jugovzhodna regija
Včeraj smo izvedeli, da se s ponedeljkom v posavski in jugovzhodni regiji odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Nekateri gostinci se tega veselijo, spet drugi pa pravijo, da se jim ne splača odpreti, saj so pogoji prestrogi. Lastniki gostiln, ki imajo manjše površine teras in nimajo toliko prostora menijo, da so razmiki med mizami preveliki ter enostavno ne bo zneslo oz. bo premalo gostov. Prav tako gre za poskusno odpiranje, ki pa se bo takoj zaprlo, če bodo v tednu dni okužbe narasle.To so pogoji, ki jih mora izpolnjevati gostilna, če želi v ponedeljek odpreti svojo teraso:1.) Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, (samo na terasah in vrtovih gostinskih lokalov)2.) Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba)3.) Razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz4.) Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe5.) Redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo6.) Največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase7.) Maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt8.) Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30)9.) Gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov,10.) Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt11.) Vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo12.) Obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko