LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

V solzah pritekla do mame, ko je videla, kaj ima štiriletnica v ustih: ''Česa takšnega še nisem videla''

Deklica je pojedla 10 ekstremno kislih bonbonov, ki so ji razžrli jezik
Ključne besede: deklica, sladkarije, jezik, opekline, kislost, mama, šok, bizarno, zobozdravnik, nevarnost, kislina, otrok
Štiriletna deklica Willow Wright iz Avstralije je po zaužitju kislih sladkarij utrpela hude poškodbe na jeziku, po tem, ko je pojedla okoli 10 ekstremno kislih bonbonov, ki jih je na skrivaj ''ukradla'' bratu. V ustih je po nekaj minutah dobila pekočo reakcijo in v solzah pritekla do mame. Njena mama Kirsty ni bila pozorna na to, kaj počne deklica, se je v sosednji sobi delala za službo. Dejala je, da jo močno peče jezik in ko je odprla usta, da bi ji pokazala, je mama ugotovila, da ima jezik poln mehurjev. ''Res sem bila zaskrbljena, ker česa takšnega še nisem videla. Vse sladkarije v hiši sem nemudoma vrgla stran, zelo sem se prestrašila''.Poklicala je svojega zdravnika in mu obrazložila situacijo. Ta ji povedal, da ni kaj za storiti, vendar bo reakcija v nekaj dneh zbledela. Na embalaži je sicer opozorilo, da jih otroci mlajši od štirih let ne smejo jesti in če zaužije več kosov v kratkem času, ''lahko povzroči začasno draženje''.Zobozdravniki še opozarjajo, da so kisle sladkarije z visoko stopnjo kislosti lahko zelo nevarne za majhne otroke in da naj jih starši ne kupujejo. Nekatere sladkarije vsebujejo kar štiri različne vrste kislin, kot so askorbinska kislina, citronska kislina, mlečna kislina in jabolčna kislina.Jonathan Teoh iz Avstralskega zobozdravstvenega združenja je za televizijski kanal povedal: ''Izdelki s to stopnjo kisline ali PH lahko povzročijo kemične opekline na licih in jeziku''.Na svoji spletni strani Impact Confections piše, da so sestavine, uporabljene v sladkarijah, odobrene s strani Združenja za hrano in zdravila ZDA (FDA) za uporabo v živilih in so vključene na ravneh, ki so pod regulativnimi mejami.''Proizvajamo samo visokokakovostne izdelke, ki izpolnjujejo vse ameriške zvezne smernice in imajo prave sestavine PH. Če jih potrošniki uživajo normalno, ne pride do težav. Vendar pa imajo nekateri ljudje lahko povečano občutljivost na te sestavine, zato je na vsakem paketu opozorilo, da so bonboni izjemno kisli in povzročijo draženje ust oz. jezika''.