LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

20 tisoč upokojencev se ne strinja: "Digitalni boni so šolski primer diskriminacije starejših!"

Združenje za dostojno starost Srebrna niti in Mestna zveza upokojencev Ljubljana se oglašata ob aktualnih praksah, ki zadevajo starejše, a z njimi niso zadovoljni. To so povedali tudi predsedniku vlade.
Ključne besede: starejši, digitalni, bon, zdravnik, Robert, Golob, vlada, država
Na Srebrno nit in Mestno zvezo upokojencev Ljubljana, ki povezuje več kot 20.000 upokojencev, se obračajo številni državljani in državljanke, ki izražajo nestrinjanje.  Za kaj gre? Povedali so nam, da so digitalni boni šolski primer diskriminacije starejših. "Strinjamo se, da je napredek v družbi potreben. Tudi na področju e-pismenosti, a ne na način, ki se dobesedno norčuje iz starejših. Protestiramo proti načinu, na katerega bi digitalno opismenjevali starejše in jim z digitalnim bonom pomagali pri nakupu opreme, ki bi jim omogočala iti v korak s časom. To, da bo lahko do tečaja, ki bo omogočal koriščenje digitalnega bona, upravičenih le 5.000 starejših, je nesprejemljivo. Način, kako pa so se v živo zbirale prijave 18. avgusta letos, pa je naravnost grozljiv in nedostojen do starejših. Upamo, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi," sta povedali obe organizaciji. Dodajo, da bi morala država financirati izobraževalne ustanove, vsem zainteresiranim starejšim pa omogočiti, da se brezplačno udeležijo izobraževanj. Šele potem pa s subvencijami zagotoviti nakup naprav. "Preko javnih naročil bi lahko zelo poceni nabavili naprave (lahko tudi rabljene) in jih razdelili upravičencem po uspešno zaključenem usposabljanju."Foto: Posnetek zaslona, Twitter Kako do zdravnika? Še ena težava, na katero opozarjajo, je digitalno opismenjevanje nasploh in nova e-komunikacija z zdravnikom s pomočjo portala. "Ali se uvajalci (v različnih zdravstvenih domovih tudi različni portali ali programi) teh novitet zavedajo, da starejšo nimajo dovolj znanja, opreme, kaj šele denarja za mesečno plačilo interneta? Ali se zavedajo, kako bo z gesli in podgesli upravljala oseba z demenco, saj vemo, da že brez te diagnoze veliko pozabljamo in se izgubljamo v vseh pinih, geslih. Zdravstveni domovi se ne smejo zanašati na to, da bo starejšim že nekdo pomagal. Vztrajamo, da so ambulante bolj dosegljive po telefonih (ne neprijaznih telefonskih odzivnikih), kar večinoma sami, brez stresa in tuje pomoči, obvladamo. Ostane naj tudi komunikacija po elektronski pošti, saj nam tudi digitalno usposobljeni starejši sporočajo o težavah z uporabo portalov," poudarjajo. Za konec izpostavijo, naj odločevalci, pa tudi ostali, nikar ne pozabijo, da se vsi staramo "in boste tudi vi prej ali slej starejši. Si želite takšnega odnosa družbe do sebe?"


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)