LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Promenada okusov in Gin festival v Velenju

Prireditev spodbuja k manjšemu onesnaževanju z odpadki
Ključne besede: Promenada okusov, gin festival, Velenje, Cankarjeva ulica
Dobre hrane in pijače ni nikoli preveč. Po pestrem poletnem dogajanju se v Velenju začenja še Promenada okusov. Prvič pa se ji bo pridružil Gin festival. Prireditev bo danes med 10. in 23. uro na Cankarjevi ulici.   Na Promenadi okusov bo zadišalo po raznoliki hrani. Kulinarične krožnike, sodobne jedi, street food klasike si lahko privoščite med 10. in 19. uro. Sodelovali bodo Mangoop Burgers, Mango tree, Punkt, bistro in kavarna, Bistro Bianca, brezglutenske pice LaZania, Opa Resort, Masterchef ekipa 2022, Gostilna Pr'Koren, Soulate ter Fast Turk. S svojimi sladicami vas bodo razvajali Bubble waflji, Waffle to go, Vafl. in naravni sladoledi. Da ne boste žejni, bodo za vas točili pijače Šaleška pivovarna Skubeer Brewing, Pivovarna Haler in Klet Brda. Pestra ponudba bo postregla tudi z brezmesnimi jedmi in jedmi brez glutena. Gin festival bo potekal vzporedno s Promenado okusov. Gre za festival džina v pravem pomenu besede. S svojimi tekočimi produkti se bodo predstavili številni slovenski izdelovalci džina in mogoče še kakšen iz tujine. Glavni namen festivala je predstaviti ljudem postopke in načine pridelave tega popularnega žganja. Mešana žirija bo izbrala tudi najboljši koktajl iz džina in tonika. Džine bo mogoče okušati med 12. in 23. uro.   Tokratno Promenado okusov bodo v sodelovanju z Ekologi brez meja organizirali po sistemu Zero Waste – prireditev z manj odpadki. Zero Waste ne pomeni prireditve z nič odpadki, ampak prireditev z manj odpadki, ki se zavzema za učinkovito ločeno zbiranje odpadkov ter preprečevanje njihovega nastajanja. Zero Waste si kot cilj zastavlja opuščanje odpadkov, zato ne gre zgolj za ločeno zbiranje in recikliranje, pač pa za nenehno iskanje načinov učinkovite rabe virov. Bistveni so ukrepi preprečevanja, ki znižujejo tako količine kot vsebnost nevarnih snovi v odpadkih. Sledi iskanje možnosti ponovne uporabe, šele nato ločeno zbiranje, recikliranje in kompostiranje. Dogodek bo organiziran s spoštovanjem do okolja, zastavljen trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Gostinci bodo hrano in pijačo ponujali v okolju prijazni ali povratni embalaži. Obiskovalce  pozivajo, naj pridejo peš, se pripeljejo s kolesom ali uporabijo brezplačni mestni prevoz.   Obiskovalce pozivajo, da s seboj prinesejo svoje bidone in si na najbližjem pitniku nalijejo vodo Šaleški biser. Kot novost bo na Promenadi okusov delovala tudi zelena straža, ki bo obiskovalcem pomagala pravilno ločiti odpadke.