LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Načrtovanje redukcij v Evropi: v Nemčiji izredno uspešen tečaj, kako ravnati v primeru izpada elektrike

Britanska vlada se pripravlja na morebitne redukcije elektrike, ki so sicer po besedah finančnega ministra Nadhima Zahawija malo verjetne
Ključne besede: redukcija, elektrika, velika, britanija, francija
Britanski upravljavec električnega omrežja ESO je sporočil, da bodo morda potrebni načrtovani triurni izpadi dobave električne energije za britanska gospodinjstva in podjetja. S tem bi zagotovili, da omrežje ne bi klecnilo. To so sicer opisali kot "malo verjeten" scenarij, do katerega bi prišlo, če elektrarne ne bi dobile dovolj plina za delovanje. Povečali so proizvodnjo plina Minister Nadhim Zahawi je sicer danes za Sky News spomnil, da ima Velika Britanija drugo največjo infrastrukturo za predelavo utekočinjenega zemeljskega plina v Evropi. "Polovico plina proizvedemo tukaj doma, želimo pa iti še dlje - letos smo proizvodnjo plina povečali za 26 odstotkov. Imamo povezovalne plinovode s sosednjimi državami," je dejal. Vseeno je prav načrtovati vse možne scenarije, je dodal Zahawi. Zavrnil pa je načrte, po katerih bi vlada namenila 14 milijonov funtov za kampanjo ozaveščanja ljudi o varčevanju z energijo. Redukcije tudi drugje O morebitnih redukcijah razmišljajo tudi v drugih evropskih državah. V Franciji načrt, ki ga je pripravil distributer električne energije Enedis, v najslabšem primeru predvideva do dvourne redukcije, poroča tiskovna agencija Reuters. Splošni izpadi električne energije bi lahko izmenično prizadeli le nekatere dele Francije, še dodaja agencija, ki se sklicuje na neimenovane dobro poučene vire. Tudi v Nemčiji ni mogoče povsem izključiti, da bi v letošnji zimi občasno prišlo do primerov, ko razpoložljiva električna energija ne bi zadostovala za celotno povpraševanje, je sporočil nemški upravljavec prenosnega elektroenergetskega omrežja Amprion. Da bi to preprečili, bi upravljavci omrežja v najslabšem primeru uvedli časovno omejene redukcije, poroča spletni portal Clean Energy Wire.   Tečaj, kako ravnati v primeru redukcij Robert Schmitt, vodja münchenske organizacije, ki zagotavlja storitve odzivanja na nesreče, meni, da se morajo Nemci naučiti, kako ravnati v primeru redukcij. Njegova organizacija že od leta 2009 ponuja tovrstne tečaje, interes zanje pa se je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa občutno povečal od začetka ruske invazije na Ukrajino. Med drugim poučujejo kuhanje brez elektrike, alternativne načine oskrbe s pitno vodo in zagotavljanje zalog za nujne primere. Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je ta teden v pogovoru za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve, je dejal.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)