LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Ste videli kakšno napako so naredili na volilnem listku pri Gibanju Svoboda? Lahko to stranko veliko stane?

Do odprave nepravilnosti je z glasovnico z napako v tisku glasovalo 24 volivcev - napako so v eni uri po odprtju volišč takoj odpravili
Ključne besede: Robert Golob, Gibanje Svoboda, napaka, liste, volitve, Maribor, številka
Stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi predsednik vlade Robert Golob je opozoril na hudo napako, do katere je prišlo na volilnih listih v Mariboru. Sprašujejo se, kako je do takšne napake sploh prišlo in pričakujejo ''takojšnje uradno pojasnilo Državne volilne komisije in odgovor na to, kako bodo zagotovili zakonite volitve v drugem največjem mestu v Sloveniji''. Na volitvah za mestni svet v Mariboru namreč kandidira sedemnajst list, a sta dve listi označeni z enako številko - Slovenska ljudska stranka in Naša dežela, stranka dr. Aleksandre Pivec ter Gibanje Svoboda. Obe listi sta označeni s številko 12, čeprav je iz zaporedja razvidno, da bi moralo biti Gibanje Svoboda označeno s številom 13.V stranki Gibanje Svoboda so zgroženi in pravijo, da gre za bistveno kršitev postopka volitev, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev. Namesto številke 13, so pod Gibanje Svoboda napisali 12 ''Ves čas trajanja kampanje izrecno izpostavljamo, katera številka je bila izžrebana za izvolitev članic in članov mestnega sveta, sedaj pa številke 13 na glasovnici sploh ni. Zakon o volitvah pravi, da mora biti volja volivke oz. volivca jasno izražena. Sprašujemo se, kako bo lahko jasno izražena, če številke Gibanja Svoboda na glasovnici sploh ni,'' pišejo.Napako so eno uro po odprtju volišča odpraviliV mestni volilni komisiji so za STA pojasnili, da so napako ugotovili približno eno uro po odprtju volišča za predčasno glasovanje in jo nato takoj odpravili.Predsednik komisije Branko Reisman je sporočil, da je to administrativno nepravilnost mestna volilna komisija takoj po ugotovitvi odpravila z izdajo in predložitvijo glasovnice za mestni svet, v kateri je odpravila navedeno administrativno nepravilnost zapisa zaporedne številke.Do odprave nepravilnosti je z glasovnico z napako v tisku glasovalo 24 volivcev.''Tudi te glasovnice bo volilni odbor upošteval pri ugotavljanju izida glasovanja za mestni svet,'' pravijo v volilni komisiji.Glasovnice so stvar občinskih volilnih komisij Na državni volilni komisiji pojasnjujejo, da niso pristojni za glasovnice na lokalnih volitvah, ampak je to stvar občinske volilne komisije. Na volilno komisijo v Mariboru napotijo tudi na ministrstvu za javno upravo. Na ministrstvu so na vprašanje STA, ali bi bilo treba volitve z napačnimi glasovnicami ponoviti dejali, da je občinska volilna komisija napako odpravila nemudoma, ko jo je ugotovila. Komisija bo morala oceniti, ali gre za napako takšne vrste, da bi lahko vplivala na rezultat glasovanja.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)